Indoorduiken, een nieuwe rage?

 

Reeds vele jaren zijn enkele duikfanaten bezig met de ontwikkeling van enkele indoor duikconcepten. Tot nu toe is slechts een beperkt deel hiervan werkelijk gerealiseerd, maar er staat de komende jaren veel op stapel.

 

De droom om in eigen land te kunnen duiken in kristalhelder water met een aangename temperatuur, met een leuke onderwaterfauna en-flora en/of met leuke duikobjecten onderwater bestaat al een tijde. Echter al deze eigenschappen in één complex bundelen bleek niet zo eenvoudig.

 

Een eerste poging kwam er einde jaren 90 met de duikput Aquamarine te Anderlecht. Het was het kindje van instructeur Daniel Hanno en er werd ons duiken in kristalhelder water beloofd. Er zouden een klein wrakje en enkele grotjes gecreëerd worden in een kunstmatige buitenwaterput met een diepte van 30m . Het hele project werd uitgevoerd en koste toen ruim 1,5 miljoen Euro. Wat ooit de grootste duikvijver met natuurlijk bronwater was, werd begin 2000 terug gedempt. Er was nooit rekening gehouden met verzanding en het water vertroebelde onder invloed van het grondwater. Ook kwam er hevige concurrentie van het eerste, echte indoorconcept, Nemo 33 te Ukkel.

 

Het concept rondom Nemo 33 werd reeds in 1997 geboren in het brein van John Beernaerts. Na een uitgebreide studie van 3 jaar, begon de bouw van wat ooit het diepste 'duik'zwembad moest worden. Een echt huzarenstukje op technisch gebied. Uiteindelijk gingen de deuren open in 2004 en kan je er nu het jaar rond terecht voor een duik tot 35m diepte in kristalhelder water van 32°C. Er zijn enkele 'grotjes' gemaakt, maar voor de rest is het eigenlijk een diepe koker tot de maximumdiepte in een schijnbaar gewoon zwembad. Het concept sloeg aan, mede danzij de beschikbare vergaderzzalen en het heerlijke Aziatische restaurant. John Beernaerts denkt er ondertussen zelfs aan zijn kindje ook naar het buitenland te exporteren.

 

Ondertussen zijn er vergevorderde plannen voor TODI, The Ultimate Diving Experience. Het wil als eerste in Europa een echt indoor duik- en snorkelcentrum openen in een groot zoetwateraquarium tussen de tropische vissen met een constante temperatuur van 25°C. Naast de 100 vissen zouden er ook enkele attracties zoals rotsen, kunstkoralen, wrakken en beelden moeten komen.Het hele centrum inclusief restaurant, winkel en multifunctionele zalen zou gebouwd worden in het Bloso domein van Hofstade. TODI heeft als concept één van de prijzen weggekaapt op de ondernemingsplanwedstrijd van Bizidee in 2010. Verder ontwikkelingen kan u op de site volgen.

 

In Nederland is Seafari al sinds 1999 bezig met een zeer vergelijkbaar project als dat van TODI. Vorig jaar heeft Seafari ook bekend gemaakt dat zij een officiële locatie hebben in een recreatiedomein bij Elst. Het zou een groot bad worden met een diameter van 50m. De buitenste ring wordt voorzien voor snorkelers, de binnenste voor duikers. Dit laatste deel zou zo'n 12m diep worden en een temperatuur hebben van rond 20°C. Ook Seafari viel reeds in de prijzen als 'Best Business Idee' van Rabobank.

 

In Den Haag werden in 2007 ook plannen gemaakt voor zo'n groot, indoor duikcentrum. Dit zou Indoor Dive gaan heten en in 2009 opgeleverd worden. Tot op heden is duiken er niet mogelijk en veel kan je ook al niet meer van de plannen terugvinden. Laat ons hopen dat het met de projecten in ontwikkeling beter afloopt!

 

Dive World is een voorbeeld van een gerealiseerd project in Nederland. Het is een groot, rond zwembad van 10m diep dat mooi werd aangekleed. Ideaal om je duikkennis te onderhouden als het heerlijke Belgische weer de bovenhand krijgt.

 

Natuurlijk is men niet alleen in België en Nederland met het indoorduiken bezig.

 

In Duitsland vinden we o.a. Naturagart. Niet echt het indoorconcept, maar het werd wel volledig ontwikkeld en uitgevoerd in het teken van het creëren van de beste duikomstandigheden. Naturagart ligt midden in een natuurpark en is eigenlijk een grote vijver met een groot duikparcours. Het diepste punt is 7 meter. Men heeft de vijver zo interessant mogelijk willen maken voor duikers door er tal van grotjes in te maken. Er staat ook een heuse tempel en een scheepswraklje onderwater. Het interessantste zijn echter de steuren.

 

 

In duitsland is Monte Mare waarschijnlijk het bekendste tot nu toe. Een groot, mooi, aangekleed zwembad met een diepte van 10m en een temperatuur van 28°C. Er zijn enkele tunnels en er licht een scheepswrak om het nog interessanter te maken. Ook de familie kan mee want naast het duikbad is er ook een wellness complex, enkele buitenbaden en een golfslagbad.

 

Verder is er ook nog de Tauchgasometer te Duisburg. Dit is een oude kolenmijn met een diameter van 45m en een maximale diepte van 13m. De mijn werd volledig overdekt en doet nu dienst als indoorduikcentrum. Er werden enkele objecten zoals een scheepswrakje, autowrakje en enkele beelden onderwater geplaatst. De temperatuur van het bad varieert sterk met de seizoenen mee van 25°C in de zomer tot 7°C in de winter

 

Ook in de UK is men aan het dromen geslagen met het Dive Dome Project. Men wil een groot indoor duicentrum ontwikkellen van 27m diep inclusief lagoon, strand en grottensysteem. Men zou er ooit kunnen duiken tussen de tropische vissen in heerlijk warm, kristalhelder water. Het project zou gebouwd worden op een industrieterrein nabij Knowlhill Milton Keynes.

Links:

Nemo 33 te Ukkel (BE)

Monte Mare te Rheinbach (D)

Tauchgasometer te Duisburg

Dive World te Enschede

Naturagart te Ibbenbüren-Dörenthe

Ontwikkeling Seafari in de Rijkerswoerdse plassen te Elst (NL)

Ontwikkeling TODI in het Blosodomein te Hofstade (BE)

Ontwikkeling Dive Dome te Knowlhill Milton Keynes(UK)